Makaron z pesto i kurczakiem
Składniki (3 porcje):
- pierś z kurczaka- 200g
- bazylia- 10g
- pomidory suszone w zalewie- 80g
- parmezan- 3 łyżki (24g)
- makaron razowy penne- 300g (przed ugotowaniem)
- czosnek- 2 ząbki
- cebula- sztuka
- przyprawa papryka słodka-łyżeczka
- sól- 2 szczypty
- olej rzepakowy- 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i słodką papryką.
2. Cebulę pokroić w kostkę.
3. Do kielicha blendera dodać bazylię, suszone pomidory, czosnek, ¼ szklanki wody. Wszystko zblendować na gładką masę. Dodać parmezan.
4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
5. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć aż stanie się miękka. Dodać kurczaka i smażyć kilka minut do momentu przyrumienienia kurczaka. Na patelnię dodać makaron i pesto. Wymieszać.
Wartość kaloryczna i odżywcza: 598kcal; 84g węglowodanów; 34g białka; 17g tłuszczów
Smacznego!
Twój komentarz