Indeks glikemiczny to parametr wskazujący, jak rośnie poziom glukozy po spożyciu określonego produkt. Produkty w odniesieniu do tego wskaźnika zostały więc pogrupowane na produkty o niskim indeksie glikemicznym, średnim i wysokim. I arbuz właśnie został zakwalifikowany do grupy produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny. I wszystko było by super, bo osoby na diecie z niskim indeksem glikemiczny opierając się tylko na tym wskaźniku eliminują bardzo dużą ilość produktów, a jest jeden drobny mankament.
Indeks glikemiczny odnosi się tylko do jakości produktów pod względem prowokowani wyrzutu insuliny, a nie ilości jaką spożyjemy. A jest różnica czy spożyjemy kilogram arbuza czy 1 plaster 100 g. Do oceny ilości danego produkty służy nam właśnie ładunek glikemiczny, z którym zachęcam się zapoznać, bowiem okazuje się, że produkty z wysokim indeksem glikemicznym tj. arbuz w odpowiedniej ilości mogą spokojnie znaleźć się w diecie osoby mającej problem z gospodarką węglowodanową.
Ładunek glikemiczny oblicza się, mnożąc ilość węglowodanów przyswajalnych wyrażoną w gramach przez IG danego produktu, po czym uzyskaną wartość dzieli przez 100. I np. arbuz ma IG 72 ale plaster arbuza 100g ma ładunek glikemiczny 5,15 gdzie wysoki ładunek glikemiczny zaczyna się od 20.
Oczywiście produkty te i tak muszą być spożywane sporadycznie i w odpowiedniej ilości ale nie znaczy, ze trzeba je całkowicie wyrzucać z jadłospisu. Dlatego ja bardziej lubię posługiwać się ładunkiem glikemicznym niż indeksem glikemicznym.
Dodatkowo są pewne metody, dzięki którym można obniżyć indeks glikemiczny. Co obniża IG?
-dodatek tłuszczy np. orzechów, pestek, nasion
-dodatek białka np. mleko, jogurt
-dodatek błonnika np. otręby, płatki owsiane
-sposób przygotowania potrawy
- krótkie gotowanie w wysokiej temperaturze niewielkiej ilości wody lub bez wody, dodatkowo pamiętajmy produkty gotować al dente,
- chłodzenie i ogrzewanie więc lepiej np. kasze, makaron, ryż ugotować, schłodzić w lodówce i dopiero spożyć po ponownym podgrzaniu
- suszenie i pieczenie
- wybieranie produktów o niższym stopniu dojrzałości np. twarde jabłka, zielonkawe banany
Więc wracając do tego arbuza w diecie cukrzyka spokojnie może się znaleźć ale porcja nie kilogramowa a np. plaster 100g dorzucić do tego jeszcze garść orzechów i przekąska gotowa.
Twój komentarz