Szczególnie w tym okresie nasza dieta powinna wzmacniać naszą odporność i o kilka ważnych punktów powinnyśmy zadbać:
- Pij wodę– najlepiej ciepłą (bo pobudza krążenie krwi) przynajmniej 1,5 l każdego dnia, jeśli o tym zapominasz lub nie odczuwasz pragnienia zainstaluj aplikacje na telefon, noś butelkę z wodą wszędzie ze sobą, niech woda „rzuca” Ci się w oczy wtedy na pewno zrobisz łyka. Poza wodą możesz pić czystek, pokrzywę, mięte.
- Postaw na warzywa i owoce najlepiej na surowo „z sprawdzonych źródeł”, jeśli nie na surowo to wybieraj mrożonki. Niech w Twoim jadłospisie nie zabraknie czosnku, cebuli, pora – zawierają naturalny prebiotyk inulinę, która wspomaga zdrowie mikrobiomu.
- Nie zapominaj o kiszonkach (kiszone ogórki, kiszona kapusta itd.) dostarczają mnóstwo dobry bakterii, które zadbają o Twoją odporność a pamiętaj, że 80 % odporności „budowanej” jest właśnie w jelitach. Niech królują w Twoim jadłospisie.
- „Wrzuć” do diety orzechy, nasiona – świetne źródło błonnika, który będzie odżywiał Twoją mikroflorę.
- Zadbaj o kwasy omega-3 – niech w Twoim jadłospisie nie zabraknie oleju lnianego (pamiętaj używaj go tylko na surowo), oleju konopnego, a także tłuste ryby tj. łosoś, pstrąg, sardynki, makrela, śledź.
- Zwiększ na ten czas dawkę wit. C – możesz to zrobić pijąc herbatę z dzikiej róży, sok z aronii, syrop z czarnego bzu, sok z rokitnika.
- Uzupełnij wit. D – w tym okresie każdy z nas powinien profilaktycznie zadbać o jej poziom. Dawka profilaktyczna 800-2000j w postaci leku bądź suplementu (choć ja radziła bym Ci lek bo masz pewność, że w tabletce jest tyle ile producent zagwarantował, zapytaj więc farmaceuty o wit. D w postaci leku np. Vigantoletten 1000). Pora brania tabletki nie jest tak ważna, jak ważne aby była z posiłkiem, bogatym w tłuszcz bo zwiększy przyswajanie.
- Nie zapominaj o naturalnych antybiotykachtj. kurkuma, cynamon, imbir, pieprz cayenne, olejek z oregano, tymianek, szałwia lekarska.
- Unikaj używek– alkohol, palenie papierosów obniża odporność i nie jest to najlepsze rozwiązanie szczególnie w tym czasie
- Unikaj cukru i produktów bogatych w cukier prosty –będą osłabiały Twoje bakterie jelitowe.
- Dodatkowo nie zapominaj o naturalnych probiotykach oprócz wymienionych wyżej kiszonek, w grupie tej królują fermentowane produkty mleczne np. jogurt, kefir, maślanka, sery itd. Możesz zwiększyć dzięki nim poziom dobrych bakterii.
- Jeśli chcesz możesz też dodatkowo do diety włączyć : adaptogeny tj. reishi, aswaganhda; pyłek kwiatowy, mleczko pszczele (ogrom cennych składników), colostrum – niezwykle odżywczy wyciąg z siary.
Buduj odporność Twojego organizmu każdego dnia! Zacznij już dziś!
A jeśli chcesz obejrzeć filmik, który dla Ciebie nagrałam właśnie w tym temacie link poniżej.
https://www.youtube.com/watch?v=NyHqmRf_MPU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1tTvdkKijwBA1LUYDUddcIzWNKiNexMET4i96DoGcBpsucZnXPi5macO0
Twój komentarz